Girişmekte olduğunuz bu tarifi tamamlamanın ne kadar vakit alacağını Allah bilir. Malumunuz, hisli mutfaklarda malzemelerin hazır olma süresi kişiden kişiye fark gösterir. Ancak intikamı aklınıza koyduysanız hiç şüphesiz zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Ne demişler: Deve intikam için kırk yıl bekler, günü gelip çatınca da “ne çabuk oldu” dermiş.
- Turtası için -
1 orta boy veya büyük haksızlık
Arzunuza göre yaralar
Arzunuza göre öfke
1 tam kalıp kin veya deve kini
1 incinmiş ego
1 paket hazır mevzu
2 avuç kalp kırığı (un ufak halde)
1 avuç madem öyle
1 avuç İşte böyle
1 ders
- Bezeleri için -
1 tam kalıp sahte tebessüm
Gönülden koptuğu kadar yakınlık
1 hakiki mazlum ahı
- Süslemeler için -
(Bir gece evvelden hazırlanacak.)
100 gr. toz kına
1 fincan su
30 kadar kıç
İşlemler:
A. Yaraların işler halde tutulması:
- Yaraları sıcak suda 15 dakika kadar bekletiniz.
Kabukları yumuşayınca soymaya başlayınız. Bu safhada yarayı kanatmamaya özen gösteriniz. Kanayan yara yeniden kabuk bağlar ve kapanabilir. Bizim amacımız ise intikam tamamlanana dek yaranın açık kalmasıdır. Yoksa bin bir emekten sonra bir dönüp bakarız ki ne görelim: yaralar iyileşmiş, hayat devam ediyor. Bütün emeklerimizin çöpe gitmemesi için yaraları tarifin son adımına dek işler halde tutacağız. - Soyduğunuz yaraları uygun bir tepsiye diziniz.
- Haksızlığı adam akıllı haşlayınız. Haşlanırken üstünde köpük köpük biriken öcünü bir kaşık yardımıyla alabilirsiniz. İyice kokusu çıkınca ateşten indiriniz.
- Haksızlığı, üç başlı bir dirgen yardımıyla ezerek süzgeçten geçiriniz. Böylece acısı mükemmel şekilde çıkacaktır. Robotta da çekebilirsiniz ama aynı neticeyi vermez. Püre halinde çıkan acıyı ziyan etmeden derin bir kapta toplayınız. Arzu edilen can yakıcılığı vereceğinden emin olmak için dilinizin ucuyla tadına bakabilirsiniz. Çıkan acıyı dilinizin ucuna değdirdiğinizde bal gibi tatlı gelmeli ve hemen ardından azap verici bir sızı uyandırmalıdır.
- Tepsideki yaraların üstünü haksızlığın acısiyle tamamen kaplayınız ve işler halde beklemesi için bir kenara kaldırınız.
B. Gazap bulamacının
hazırlanması:
- Öfkeyi derin bir tencere içinde fokurdayana dek kaynatınız.
- Harlı ateşe oturttuğunuz kalın tabanlı bir tencerede ¾ kalıp kini bir miktar eritiniz. Tencereyi çevirerek kini iyice yayınız. Ateşi biraz fazla gören kin kesif bir dumanla tüter. Gözünüzü bürümemesi için tedbirinizi alınız ve tencereyi kendi haline bırakmayınız. Veya pekâlâ, ateşe dayanıklı ve uzun ömürlü deve kini de kullanabilirsiniz.
- Tencerenin hararetini düşürünüz. Kaynar haldeki öfkeyi kinin üzerine bir kepçe yardımıyla usul usul ilave ediniz. Öfkenin yanlış yerlerde ve masumlar üstüne patlamak gibi bir özelliği vardır, bu sebeple içine boca etmekten kaçınınız. Öfke, kin ile özdeşleşene dek ara sıra karıştırarak pişmeye bırakınız. Pek çok tarifte bu safhanın “pürüzsüz hale gelene dek karıştırın” şeklinde yanlış bir biçimde öğretildiğini gözlemledim. Rica ederim bu boş zahmeti çekmeyiniz. Şu anda tarifi uygulamakta olan hanımlar ve beyler, önünüzdeki bulamaca bir göz atınız ve söyleyiniz, sizce bu halt karıştırmakla erir mi? Hayır efendim, yumru yumru kalacaktır ve böylesi tabiidir.
- Bulamaç, içine soktuğunuz kaşığı eritecek kuvvete eriştiğinde gazaba gelmiş demektir. Ateşten alabilirsiniz.
C. Egonun şişirilmesi:
- Gazap bulamacını derin ve genişçe bir kaba alarak ılıtınız. İncinmiş egonuzu bir bütün halinde kabın içine atınız. Derin kabı çalkalayarak gazabın egonun her yerine bulanmasına yardım ediniz. İncinmiş egoyu bu halde uzun müddet dinlendireceğiz. Kaba sığmayacak kadar şiştiğinde hazır demektir. İncinmiş ego dinlendirilmeden işlenirse renk verir, nefretini akıtır. Böyle bir acemilik yaptığınız takdirde en baştan başlamanız icap eder. Bu nedenle egonun yeterince dinlediğinden ve bulamacın oda sıcaklığında soğuyarak yatıştığından emin olana dek bekleyiniz.
- Kulak memesi kıvamındaki mevzuyu yapışmaması için un ufak kalp kırıkları serpiştirdiğiniz temiz bir mutfak masasına seriniz. Bu mevzuyu sakız gibi sündürerek uzatınız ve merdane yardımıyla kalınca açınız. Bir pişirme kağıdının üstüne sererek dürünüz ve buzdolabınızın soğuk bir yerinde dinlenmeye bırakınız.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtınız.
- Egonuza uygun çaptaki turta kabınızı kinleyiniz ve buzlukta bekletiniz.
- Buzdolabında dinlenmiş olan mevzunuzu çıkarıp yayınız. Merdaneye gevşekçe sarınız. Dikkatli bir şekilde merdaneyi geri sararak soğutulmuş kabınızın üstüne yerleştiriniz. El çabukluğu ile kenarlarını oturtunuz. Kalıptan taşan kısımları kesiniz. Mevzu kalıbına iyice yerleşmelidir. Kalıbınızı bu şekilde kini katılaşana dek bir süre daha buzdolabında bekletiniz.
- Katılaşmış kalıbınızın zeminine bilenmiş diş darbeleriyle küçük delikler açınız. Bu esnada mevzuyu dağıtmamaya özen gösteriniz. Üzerine bir kat madem öyle, bir kat işte böyle serpiştiriniz.
- Şişmiş egonuzu küp küp doğrayarak kalıba ekleyiniz. Mevzuyu ağzına dek doldurmamaya özen gösteriniz.
- Bir havanda dersi kabahati önüne koyarak layığını bulana dek dövünüz. Kabahatini önüne koymadan döverseniz ders dağılır. Dövülmüş dersi egonun üstüne serpiştiriniz.
- Haksızlık acısı içinde beklemiş yaralar ile kalıbın üstünü kaplayınız. Yaraların üstüne biraz daha eritilmiş kin sürünüz ve 180 derece ısıtılmış fırına veriniz.
- Pişme zamanı görecelidir. Ancak içine bir kürdan batırdığımızda bize hırlıyorsa olmuş demektir.
- Turtanızı fırından alarak soğutunuz.
E. Kaplama malzemesinin hazırlanması:
- Sahte tebessümü benmari usulü eritiniz, eridikten sonra benmariden alıp bir kenarda bekletiniz.
- Yakınlığı bir tencereye dökünüz ve ılıtınız.
- Mazlum ahını kırarak içini çıkarınız. Bu işlem müthiş derecede gürültülü olacağından evvelden komşulara haber vermek ve işlem esnasında kulaklık takmak icap eder. Zira yer gök inleyecektir. Ahın içindeki kurban ve cellat rollerini neyin ne olduğu anlaşılmayacak hale gelene dek çırpınız. İçine gönlünüzden koptuğu kadar ılık yakınlığı azar azar ilave ederek çırpmaya devam ediniz.
- Karışımı, erimiş sahte tebessüme ekleyip tebessüm tamamen pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırınız. İntikamı tadacak konuğunuzun yüz ifadesini düşünerek karıştırırsanız tebessümün kamufle edici etkisi artacaktır, krema iyice tatlanacaktır.
- Karışımı krema torbasına yerleştiriniz. Dilediğiniz süsleme ağzını kullanarak turtanızın üzerini minik bezelerle kaplayınız.
F. Ahın tutması:
- Kapladığınız kalıbı buzdolabınızın en soğuk yerinde katılaşana dek bekletiniz. Üstü güzelce donduysa ahı tutmuş demektir.
Tatlınız hazır. Şimdi sıra süslemelerde ve sunumda…
Tatlıyı bezerken:
Tüm tatlı tariflerinde tatlının görünüş ve lezzetini arttırmak için
çeşitli garnitür ve soslar tavsiye edilir. Biz de intikam tatlısı için kınalı
kıçlar eşliğinde bir sunumu uygun gördük ki bu bezentileri bir gece evvelden
hazır etmek icap eder.
Kıçlara kına nasıl hazırlanır ve yakılır?
Geniş bir siniye yerleştirdiğiniz bakır kâse içine toz
kınayı dökünüz. 100 gram toz kına yaklaşık bir kahve fincanı kadar su
alacaktır. Bu miktarla hazırlayacağınız kına macunu ile ortalama 30 kıça kına
yakabilirsiniz.
Elinize koruyucu bir eldiven giyerek kınayı güzelce
yoğurunuz. Karışımın yumuşak ve suluca bir kıvamda olduğundan emin olunuz. Zira
kına karışımı birkaç saat beklediği müddette yoğunlaşacak, hafifçe katılaşarak
kıvamına gelecektir.
Kıvamını bulmuş kınayı buladığınız kıçları düzgünce sararak siniye
diziniz. Kıçların bu şekilde bir gece boyunca beklemesi kınanın rengini
layığıyla vermesini sağlar.
Davetleriniz için fikirler:
İntikamla taçlanacak mönünüzün sunumu da en az lezzeti kadar mühimdir. Renk ve dekorasyon zevkinizle konuklarınıza günlerini göstermek için hayal gücünüzü serbest bırakmanızı tavsiye ederiz. Biz tercihimizi çocuk kakası renginde bir masa örtüsü, geberik fare renginde tabak ve peçeteler ile sıçtın mavisi bardaklardan yana kullandık.
Sofranın orta dekorasyonu için temaya uygun olması niyetiyle
konuklarınızın kuyusunu kazabilirsiniz. İntikamı herkese uygun gelecek miktarlarda
tabaklara pay ederek süsleyiniz ve soğuk olarak servis ediniz.
Kibar bir ev sahibi konuklarına intikamı tattırırken
muhakkak gülümser ve ellerini ovuşturur.
İntikam esnasında oh çekmek ve canıma değsin demek gibi davranışlar kaba
ve görgüsüzce addedilir. Davetinize renk katacak bir eğlence arzu ederseniz
konuklarınızın arkasından zil takıp oynayabilirsiniz. Bu eğlencenin kendi
kazdığınız kuyuya düşene dek sürmesi adettendir.
Tabaklar silinip süpürüldükten ve kapılar çarpılıp
çıkıldıktan sonra muhakkak düştüğünüz kuyunun dibinde davetin bir muhasebesini
yapmak isteyeceksiniz. Ne denli rahatlamış olsanız da garip bir boşluk
hissedebilirsiniz. Bu boşluğun sebebi kötülüğün hakkından gelmemiş olduğunuzu
anlamaktan kaynaklanacaktır. Tam tersine intikamı tattırarak kötülüğe ilk
kalkışan kişinin kılığına ve hâkimiyetine girmiş olacaksınız. İntikam tatlısı
sunumundaki hiçbir mükemmellik, kötülüğün o ürperten tadının damağınıza
yapışmasına engel olamaz. Heyhat, siz boşluğa kapılmayın da kimler kapılsın?
Afiyetle ve sıhhatle kalınız efendim!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder