22 Eylül 2013 Pazar

İNTİKAM TATLISININ TARİHÇESİ

Soğuk intikam tatlısının zararlı bir lezzet olduğunu izah ettik. O halde neden bu kadar sevilmektedir? Bunun yanıtını ararken tatlının yemek tarihindeki yerine şöyle bir göz atmak gerekebilir. Eski Mısır tapınak ve mezarlarında yer alan figürler, bu dönemde insanların intikam tatlısı hazırlamayı ve sunmayı pekâlâ bildiklerini kanıtlamaktadır. Antik çağlarda büyük ziyafet sofralarını süsleyen intikamın sembolik bir anlamı bulunmaktaydı. Sağlık üzerinde pek çok istenmeyen etkisi olan bu tatlının zehirli sarhoşluğunun topluma rahatlık ve bereket sağladığına inanılırdı. Milattan önceye dayanan Çin kayıtlarında intikam tatlısının üç faydasından söz edilmiştir:
  • Tatlıdaki dersin bünyeye karışması ile elde edilen fayda.
  • İntikamın namını yayıp bekletmek suretiyle bozulmaya dayanıklı bir ibret elde edilmesi ve ibretin uzun yıllar geniş kitleleri besleyebilmesi ile elde edilen fayda.  
  • Sofrada intikama gerek kalmaması için mönüleri dengeleyici, yeni tarifler üretilmesi ile elde edilen fayda.
İntikam Tatlısının Tarihçesi
Eski Mısır Figürleri

İyimser düşünmek gerekirse günümüzde, insanı bilhassa geceleri aniden tutan “intikam tatlısı krizine” karşı daha kuvvetli bir direnç vardır. Bunun sebebinin şefkatle tatlandırılmış, doğal ve olgun besinleri artık çarşıda pazarda daha rahat bulmak olduğunu iddia etmek isterdim ancak böyle olmadığı aşikârdır. Çok arzu edenlerin hazır ambalajlı mini intikamları günlük olarak tüketerek iştahlarını yatıştırdıklarını biliyoruz. El emeğiyle hazırlanmış hakiki intikamın git gide tercih edilmeyen bir tatlı olmasının sebebini daha ziyade mutfaktaki külfetinde ve tatlının ev ekonomisine zarar veren pahasında aramalıdır. 

Modern mutfaklarda halen hazırlanan meşhur intikam tatlısının ayrıntılı tarifini burada bulabilirsiniz. 

Afiyetle ve sıhhatle kalınız efendim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

> Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...