Soğuk intikam tatlısının zararlı bir lezzet olduğunu izah ettik. O halde neden bu kadar sevilmektedir? Bunun yanıtını ararken tatlının yemek tarihindeki yerine şöyle bir göz atmak gerekebilir. Eski Mısır tapınak ve mezarlarında yer alan figürler, bu dönemde insanların intikam tatlısı hazırlamayı ve sunmayı pekâlâ bildiklerini kanıtlamaktadır. Antik çağlarda büyük ziyafet sofralarını süsleyen intikamın sembolik bir anlamı bulunmaktaydı. Sağlık üzerinde pek çok istenmeyen etkisi olan bu tatlının zehirli sarhoşluğunun topluma rahatlık ve bereket sağladığına inanılırdı. Milattan önceye dayanan Çin kayıtlarında intikam tatlısının üç faydasından söz edilmiştir:
- Tatlıdaki dersin bünyeye karışması ile elde edilen fayda.
- İntikamın namını yayıp bekletmek suretiyle bozulmaya dayanıklı bir ibret elde edilmesi ve ibretin uzun yıllar geniş kitleleri besleyebilmesi ile elde edilen fayda.
- Sofrada intikama gerek kalmaması için mönüleri dengeleyici, yeni tarifler üretilmesi ile elde edilen fayda.
Eski Mısır Figürleri |
İyimser düşünmek gerekirse günümüzde, insanı bilhassa
geceleri aniden tutan “intikam tatlısı krizine” karşı daha kuvvetli bir direnç
vardır. Bunun sebebinin şefkatle tatlandırılmış, doğal ve olgun besinleri artık
çarşıda pazarda daha rahat bulmak olduğunu iddia etmek isterdim ancak böyle
olmadığı aşikârdır. Çok arzu edenlerin hazır ambalajlı mini intikamları günlük
olarak tüketerek iştahlarını yatıştırdıklarını biliyoruz. El emeğiyle
hazırlanmış hakiki intikamın git gide tercih edilmeyen bir tatlı olmasının
sebebini daha ziyade mutfaktaki külfetinde ve tatlının ev ekonomisine zarar
veren pahasında aramalıdır.
Modern mutfaklarda halen hazırlanan meşhur intikam
tatlısının ayrıntılı tarifini burada bulabilirsiniz.
Afiyetle ve sıhhatle kalınız efendim!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder