22 Eylül 2013 Pazar

İNTİKAM TATLISI


Haksızlık ve “ah” deyince neredeyse herkesin aklına intikam gelir. Sizlerle yaman bir intikamın hazırlanması, sunumu ve sofradaki yeri ile ilgili olarak derlediğim etraflı bilgileri paylaşmaya gayret edeceğim. Derhal başlamak isterseniz tatlının ayrıntılı tarifine geçiniz.

İntikamın beslenmedeki ve mönüdeki yeri: 

İntikamı yemekten evvel servis etmek doğru değildir. Çünkü iştah kapatarak yemeğe oturmanıza mani olur. Bu sebeple intikam umumiyetle yemek sonlarında, zevkleri tatmin etmek ve mönüyü dengelemek gayesiyle sofraya getirilen soğuk bir tatlıdır. 

Bünyenin intikam ihtiyacının miktarı hususunda kesin bir bilgi yoktur. Böyle bir ihtiyacın varlığı dahi kesin değildir. Malumunuz, insanlar fayda öngörürken fena halde yanılmaya meyillidirler. İntikamın leziz ve iç ferahlatıcı olacağı hususunda da umumiyetle yanılırlar. Diyebiliriz ki bu tatlının keyif vermesi en muhtemel hali, tabakları değil de hayalleri süslediği halidir. 

İntikam tatlısı hazırlayan için pahalı bir zevktir. Sofraya geldiği kısacık bir anın günah kadar lezzetli olduğu söylenmektedir. Öte yandan bu tatlının mutfağına ve sofrasına maruz kalanların sağlığının bozulduğuna ve bazı vakalarda intikamın ömrü kısalttığına dair sayısız delil bulunmaktadır.
İntikam tatlısında şekerli malzemenin pek çoğu kaplama için kullanılır. İç kısmı ise adeta zehirlidir ve hoş sayılacak malzemeler içermez. Yiyenin gözüne ve damağına ilk başta aldatıcı bir güzellikle hitap eder ve hemen ardından damakta ekşimiş, sabit ve bozuk bir tat bırakır.

Hazmına gelince…  İntikamın faydasının tecelli etmesi için içindeki dersin hazmedilmesi şarttır. Dersi alınmayan bir intikam tatlısı düpedüz israftır. İntikamı hazırlayan kişi elinin ölçüsüne nasıl özenirse özensin,  ölçüler yiyene her halükarda aşırı gelebilir ve bu durum dersin hazım edilmesini güçleştirir.   Hazırlayan için intikamın bir duygusal boşalma etkisi vardır. Ne var ki bu boşaltım hasımlıkların bünyeden atılmasını kapsamaz ve insanı tatsız bir geviş getirmedir tutar.  

İntikam Tatlısı Tarifi
İntikam soğuk servis edilir.

İntikamın kısas dengesi ile ilgili anlayış, yöreden yöreye ve kişiden kişiye değişir. Bir insanın damak duyumları ve kısas anlayışı nadiren bir başkasınınki ile denktir.  Hatta tek bir kişinin denge anlayışının dahi masada oturduğu konuma bağlı olarak değişebildiği bilinmektedir. Ustalığınızın derecesi ne olursa olsun her intikam tatlısı sunumu, dengenin tutturulup tutturulamadığı hususunda şiddetli bir tartışmaya gebedir. Bu tartışmaların bir misilleme döngüsü ile neticelenebildiğini hatırdan çıkarmamalıdır. Misilleme döngüsü, öğünleri intikam ve taktiklerden ibaret hale getirir ki bu denli sevgisiz beslenme şüphesiz hissi şişkinliğe yol açacaktır.  

Şayet tüm uyarılarımıza rağmen sizlerle paylaşacağım bu tarifi denemeye niyetli iseniz, özenle hazırlanmış soğuk bir intikam tatlısının mönünüzün dramatik zirvesi ve sofranızın yıldızı olacağından şüpheniz yok demektir.

O halde kolları sıvamadan evvel intikam tatlısının hazırlanmasında dikkat edilecek hususlara göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Afiyetle ve sıhhatle kalınız efendim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

> Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...